Костянтин Жеваго: відпочинок в Монако, яхта Z та імпотентність української влади

Журнал Forbes десять років тому назвав його «наймолодшим мільярдером у Європі, який зробив свій статок сам». Щодо «наймолодшого мільярдера» сперечатися важко. Але щодо твердження «зробив стан сам» є невиразні сумніви.

Йдеться про українського олігарха Костянтина Жеваго. Якого Державне бюро розслідування оголосило в розшук наприкінці 2019 року, і, як запевняє ГБР, Інтерпол оголосив стосовно українського мільярдера, що втік, міжнародний розшук. Втім, після цієї заяви ГБР була заява самого Жеваго, який спростував заяву українських правоохоронців як у частині міжнародного розшуку, так і в частині звинувачень у розтраті 113 мільйонів доларів банку «Фінанси і кредит», що належав йому.

Істина, швидше за все, десь посередині - що б не говорив Жеваго про банк, а схема виведення з нього грошей описано неодноразово і в деталях. А ось щодо «міжнародного розшуку Інтерполу» він, швидше за все, має рацію. Бо кілька днів тому Костянтина Жеваго виявили біля берегів Монако. Де він аж ніяк не ховається на конспіративній квартирі, а цілком вільний живе на власній яхті, яка називається скромно і зі смаком - Z.

22.08.2022

Правда, як стверджує сам Жеваго, ця назва не має відношення до «спецоперації» Росії, а є першою літерою його прізвища в англійській транслітерації – Жеваго. Швидше за все, так воно і є – яхта вартістю 70 мільйонів доларів, що має на своєму борту сім кают «люкс», дві каюти VIP, сауну, ліфт, спа-салон та інші атрибути солодкого життя була спущена на воду в 2014 році.

Як і слід було очікувати, знайшли і яхту, і самого олігарха-втікача в Монако не доблесні слідчі ГБР, які працюють «під прикриттям», а журналісти «Української правди». Вони зняли цілий фільм, присвячений «нещасним» українським біженцям, які окупували найдорожчі курорти Середземномор’я:

Серед «біженців» і Костянтин Жеваго, який у рейтингу найбагатших бізнесменів від Forbes Україна минулого року перебував на третій позиції зі статками 2,4 мільярда доларів.

22.08.2022

Пан Жеваго, як уже говорилося, не судомно втікав від погоні бравих українських «ГБРівців», а цілком собі поважно і благородно пересідав у компанії дружини з борту своєї яхти на борт катера, прямуючи на берег.

22.08.2022

І ніхто його не переслідував на вертольотах, кораблях та човнах, а біля причалу не чекав автозак та наручники.

Тож прес-служба Жеваго аж ніяк не брехала, коли назвала заяву ГБР маренням і досить прозоро натякнула владі, що вона видає бажане за дійсне з метою банального піару: «Судячи з усього, влада в обличчі відповідних виконавчих органів хоче підняти свій рейтинг за дійсне, враховуючи явно незаконний та замовний характер кримінального переслідування пана Жеваго. Запущено чергову плітку, щоби дезінформувати його партнерів і ввести в оману громадськість».

22.08.2022

Щодо «незаконності переслідування» Костянтина Жеваго є обґрунтовані сумніви, але щодо того, що про невисокі розумові здібності влади, яка оголосила «хрестовий похід» проти олігархів і завішала свого часу всі міста та ваги України бордами з обіцянками «Весна прийде – саджа» , змушені погодитися.

Підтвердженням повної імпотентності правоохоронної системи України є вояж яхти Z у вигляді берегів Монако. І – ще один смачний плювок в обличчя тих, хто нахабно брехав і бреше щодо «успіхів» у боротьбі з олігархами, які розорюють жебраку країну, яка до того ж вісім із половиною років воює з величезною імперією. А вже про останнє півріччя цієї війни нагадувати нікому не треба.

Тому що, щоб там не затверджувала прес-служба Костянтина Жеваго, вона має рацію лише в тому, що слідчі ГБР зліпили справу так, що вона не витримує жодного більш-менш об’єктивного розгляду в суді. Що, до речі, підтверджується і тим фактом, що Інтерпол не прислухався до прохань української влади про розшук Жеваго – в Європі просто ввічливо промовчали з приводу якості переданих українською стороною матеріалів.

Але це аж ніяк не говорить про те, що Костянтин Жеваго – «законослухняний громадянин України». Це свідчить лише про кваліфікацію слідчих, які вміють довести очевидне.

У вересні 2019 року проти Костянтина Жеваго було відкрито кримінальне провадження у справі про розтрату та легалізацію 2,5 мільярда гривень через банк «Фінанси та Кредит», що належав йому. Банк у 2015 році був визнаний неплатоспроможним, НБУ відкликав його ліцензію.

За даними перевірки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Жеваго та іншого топ-менеджера банку «Фінанси та Кредит» видали кілька свідомо безнадійних кредитів на суму майже 5 мільярдів гривень, для того, щоб заволодіти грошима.

2 жовтня 2019 року Шевченківський суд Києва ухвалив стягнути з Жеваго 1,45 мільярда гривень на користь НБУ, які «Фінанси та кредит» отримали як рефінансування перед банкрутством. 13 грудня Київський апеляційний суд повернув апеляційну скаргу Жеваго без розгляду через несплату судового збору у визначені терміни, після чого рішення суду про примусове стягнення набуло чинності.

І це рішення суду – теж підтвердження імпотентності української влади. Бо минуло два з половиною роки, а гроші досі не стягнуто. Причому для цього навіть не обов’язково заарештовувати яхту Z та звертатися до міжнародних інстанцій, що, як показав приклад із Інтерполом, українська влада робити не вміє.

У Костянтина Жеваго в Україні залишилися величезні активи, які дозволяють йому посідати третє місце серед вітчизняних мільярдерів. Одна тільки гірничодобувна компанія Ferrexpo, що включає підприємства в галузі металургії, розробки родовищ чорних і феромагнітних руд, машинобудування, транспорту, фармацевтики, суднобудування, енергетики, у квітні 2021 року досягла капіталізації 2,1 мільярда фунтів на Лондонській біржі.

Жеваго скористався ситуацією на зовнішніх ринках, наростивши постачання сировини до Китаю. За даними Concorde Capital, компанія продовжує заробляти понад 250 мільйонів доларів за півріччя. Чому з цих грошей не зуміли стягнути жалюгідні півтора мільярди гривень – загадка.

Загалом із прізвищем Жеваго пов’язують близько 60 підприємств та комерційних структур. Серед них – Полтавський ГЗК, холдингова компанія АвтоКрАЗ (яку минулого року врятували від банкрутства американці, розмістивши там військове замовлення для української (!) армії), ВАТ «Галичфарм», «Київмедпрепарат», страхова компанія «Омега», ЗАТ «F&C Realty », готель «Салют» у Києві, термінал у морському порту «Південний» (Одеса), інститут «Київсоюздорпроект», Укренергозбут, Одесаобленерго, українсько-німецький «Мега-моторс», ЗАТ «Росава», ЗАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» , ТОВ «Укртехвуглець», затиснянський хімічний завод, ужгородський «Турбогаз», Харківський інструментальний завод… І так далі тощо.

Що заважало виконавчій службі звернути свої зусилля на якийсь із перерахованих вище активів олігарха – теж загадка.

Можливою відповіддю на таку загадкову поведінку влади може бути так звана справа про «газ Жеваго». Коротко суть справи ось у чому.

1999 року ЗАТ «Укренергозбут» передало державному підприємству Укртрансгаз (УТГ) 418 млн куб м газу. Останнє мало поставити паливо споживачам, яких вкаже Укренергозбут. Однак із цього обсягу було поставлено лише частину газу, а в газотранспортній системі залишилося 305 млн куб. м палива. Саме на них сторони судилися 20 років.

У 2019 році у конфлікті з’явилася третя сторона - пов’язане з Костянтином Жеваго ТОВ «ФК "Фін-інвест"», яке викупило право на отримання 305 млн. куб м газу. Згодом суд ухвалив стягнути з УТГ еквівалент цього газу – 2,3 млрд грн.

Тоді в Укртрансгазі дії Укренергозбуту та «Фін-інвесту» назвали «якими є ознаки шахрайства».

У середині 2020 року права вимоги від Укренергозбуту перейшли до іншої фірми – ТОВ «Профі-Газ», пов’язаної з київським бізнесменом Ігорем Вороновим. Вже наприкінці року в Нафтогазі вирішили укласти мирову угоду із цим пулом «шахрайських» фірм.

УТГ попросив Нафтогаз оформити договір позики на 300 млн. куб м газу, щоб віддати їх «Профі-Газ», яке на момент ухвалення світової юридично мала на це право. Угода була затверджена рішеннями суду від 10 та 13 листопада 2021 року. Таким чином газ вартістю 2,2 млрд грн отримала компанія Профі-Газ. Але крапка цим у суперечці не поставлена – розбірки між колишніми та нинішніми власниками Укренергозбуту за права на обсяг газу досі продовжуються.

Однак суть не в цьому, а в словах колишнього голови Нафтогазу Андрія Коболєва, який у лютому цього року заявив, що слідство не бажає доводити справу про «газ Живаго» до суду:

22.08.2022

Схоже, саме цим і пояснюється той факт, що, всупереч усім гучним заявам представників української влади про «міжнародний розшук», «ордер Інтерполу», «доведені звинувачення» etc, Костянтин Жеваго цілком мирно і вільно грає в рулетку в Монте-Карло вражаючи своєю яхтою мешканців цього найбагатшого князівства Європи.