Ректор Почаївської духовної семінарії розпалював релігійну ворожнечу та ненависть - СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії Української православної церкви Московського патріархату, який принижував національну честь та гідність українців.

Об этом сообщает Слон РУ


Про це повідомили у прес-службі СБУ.


У Службі безпеки заявили, що зібрали беззаперечні докази вини архієпископа в антиукраїнській діяльності, він поширював у соцмережі пости, які принижують національну гідність українців, а також розпалював релігійну ворожнечу та ненависть.


Для розгону контенту він використовував анонімний профіль у Facebook, а для підготовки публікацій використовував наративи рашистської пропаганди. Під час обшуків на місці проживання підозрюваного та у приміщеннях семінарії правоохоронці знайшли літературу, яка повторювала тези Кремля про Україну.


Архієпископу повідомили про підозру за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, релігійних переконань, регіональної належності, інвалідності та за іншими ознаками.


Служба наголошує, що у своїй діяльності дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу віросповідання згідно з Конституцією.


Як відомо, 1 грудня Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити в Україні діяльність релігійних організацій, пов’язаних із центрами впливу в Росії. Згодом президент Володимир Зеленський своїм указом затвердив дане рішення РНБО.


Як повідомлялося, в межах обшуку приміщення УПЦ МП на Буковині СБУ виявила “методички” з Москви, фотокопії посвідчень російських окупантів та документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.


Нагадаємо, СБУ завершила контррозвідувальні заходи на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині. Правоохоронці знайшли проросійську літературу, мільйони готівки та “сумнівних” громадян РФ.


Також СБУ завершила контррозвідувальні заходи на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині. Правоохоронці знайшли проросійську літературу, мільйони готівки та “сумнівних” громадян РФ.


Крім того, співробітники Служби безпеки провели обшуки у керівництва та представників Кіровоградської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Встановлено, що антиукраїнські матеріали активно поширювали серед священнослужителів і вірян.


Зазначимо, 15 листопада СБУ відкрила кримінальне провадження щодо прославляння російських окупантів у Києво-Печерській Лаврі.


Раніше Служба безпеки України підтвердила викриття керівника однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині Іонафана. Він виправдовував російську агресію і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян.

Источник: Проект